بنام خدا
باسلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما مومنین عزیز و گرامی، و توفیق بیش از پیش برای بهره مندی بیشتر از فیوضات و برکات ماه مبارگ رمضان، دعای روز نوزدهم ماه مبارگ رمضان را همراه با شرحی کوتاه خدمت شما تقدیم می نمایم.
متن دعای روز نوزدهم :«اللَّهُمَّ وَفِّرْ فِیهِ حَظِّی مِنْ بَرَکَاتِهِ وَ سَهِّلْ سَبِیلِی إِلَی خَیْرَاتِهِ وَ لاَ تحرِمْنِی قَبُولَ حَسَنَاتِهِ یَا هَادِیاً إِلَی الْحَقِّ المبین». خدایا در این روز نصیب و بهره مرا از برکات ماه مبارگ رمضان وافر گردان و مسیرم را برای شتافتن به سوی خیرات آسان گردان و مرا از کارهای نیک مورد قبول خودت محروم مگردان. ای راهنمای ما به سوی دین حق و آشکار.
در این دعا سه خواسته مطرح شده است. در هرسه تای از این خواسته ها نسبت به برکات و بهره مندی از ماه مبارگ رمضان بخصوص در این روز اشاره و تاکید شده است. بهره مندی از برکات این روز و آسانی پیمودن راه نیک و خیرخواهی و نصیب شدن نیکی ها از این خواسته ها است.
خواسته اول: بهره مندی از برکات ماه رمضان: «اللَّهُمَّ وَفِّرْ فِیهِ حَظِّی مِنْ بَرَکَاتِهِ»یعنی، خدایا در این روز نصیبم را از برکات آن بیشتر گردان. خداوند متعال به بنده اش به اندازه ی مهربانی و ترحم دارد که گاهی یک عمل بسیار اندک او را به بهای مضاعف و بسیار زیادی قبول می کند. گاهی بهانه های خداوند برای لطف و مهربانی بر بنده اش مناسبتهای سال و ماهها است؛ همانند شب های قدر و جمعه و ماه رمضان و سایر مناسبتهای مذهبی و دینی. گاهی هم بهانه خداوند متعال اعمالی است که در این ایام و مناسبتها و سایر مناسبتهای مذهبی و دینی انجام می گردند. به عنوان مثال قرائت یک آیه از قرآن کریم در ایام ماه مبارگ رمضان برابر است با ختم یک قرآن در سایر ایام سال. به دعاها و راز و نیازهای بندگان در این ایام بیشتر توجه می گردد. ارزش انجام اعمال صالح و خیرات و مبرات نمودن در ماه مبارگ رمضان و شبهای قدر چندبرابر است.در سایر ایام نیز ، دستگیری از بی نوایان و حل نمودن مشکلات مالی درماندگان و وعده چند برابری پاداش خداوند برای این نیکوکاران از این الطاف الهی است. خداوند متعال می فرماید: مَنْ ذَا الَّذی یُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً فَیُضاعِفَهُ لَهُ أَضْعافاً کَثیرَةً وَ اللَّهُ یَقْبِضُ وَ یَبْصُطُ وَ إِلَیْهِ تُرْجَعُونَ ( سوره بقره آیه ۲۴۵)کیست که به خدا «قرض الحسنهاى» دهد، (و از اموالى که خدا به او بخشیده، انفاق کند،) تا آن را براى او، چندین برابر کند؟ و خداوند است (که روزى بندگان را) محدود یا گسترده مىسازد (و انفاق، هرگز باعث کمبود روزى آنها نمىشود). و به سوى او باز مىگردید (و پاداش خود را خواهید گرفت). بنابراین درب الهی هیچگاهی بسته نیست. بهانه های بازگشت هم وافر است. اما یک عزم جدی و توفیق الهی لازم دارد تا بتوان از این بهانه ها استفاده کرد.
به همین دلیل در این روز می خواهیم! خدایا رحمت واسع و الطافت بی نهایت و برکاتت زیاد است، بهانه ها هم فراوان است. اما تو توفیقم ده تا بتوانم بیشتر از این خوان گسترده و نعمتهایت استفاده کنم.
خواسته دوم: تسهیل انجام کارهای نیک: وَ سَهِّلْ سَبِیلِی إِلَی خَیْرَاتِهِ.خدایا، راه رسیدن به نیکیها و بهره بردن از این نعمتها را بر من آسان گردان. این هم خیلی مهم است. زیراگاهی هست که انسان تصمیم بر انجام کاری نیک می گیرد اما بدلیل سبز شدن موانع نمی تواند آن را انجام دهد. گاهی شیطان مانع انجام کارهای نیک می شود و گاهی هوای نفس نمی گذارد انسان به ثواب کارهای نیک برسد و گاهی هم موانع دیگری انسان را از انجام کارهای نیک باز می دارد. برای همین است که برای انجام کارهای نیک دستور به عجله داده شده است.وَ لِکُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّیها فَاسْتَبِقُوا الْخَیْراتِ أَیْنَ ما تَکُونُوا یَأْتِ بِکُمُ اللَّهُ جَمیعاً إِنَّ اللَّهَ عَلى کُلِّ شَیْءٍ قَدیرٌ(بقره آیه۱۴۸) هر طایفهاى قبلهاى دارد که خداوند آن را تعیین کرده است. در نیکىها و اعمال خیر، بر یکدیگر سبقت جویید! هر جا باشید، خداوند همه شما را (براى پاداش و کیفر در برابر اعمال نیک و بد، در روز رستاخیز،) حاضر مىکند زیرا او، بر هر کارى تواناست.
درجای دیگر خداوند می فرماید تا برای انجام کارهای نیک مسابقه بدهید و کوشش کنید از یگدیگر پیشی بگیرید :سابِقُوا إِلى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّکُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُها کَعَرْضِ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ أُعِدَّتْ لِلَّذینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رُسُلِهِ ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ یُؤْتیهِ مَنْ یَشاءُ وَ اللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظیمِ (سوره حدید آیه۲۱)به پیش تازید براى رسیدن به مغفرت پروردگارتان و بهشتى که پهنه آن مانند پهنه آسمان و زمین است و براى کسانى که به خدا و رسولانش ایمان آوردهاند آماده شده است، این فضل خداوند است که به هر کس بخواهد مىدهد و خداوند صاحب فضل عظیم است!
در آیه دیگر نیز خداوند متعال با تعبیر سارعوا یعنی بدوید بندگانش را به انجام کارهای نیک دستور می دهد.وَ سارِعُوا إِلى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّکُمْ وَ جَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقینَ (سوره آل عمران آیه۱۳۳)و شتاب کنید براى رسیدن به آمرزش پروردگارتان و بهشتى که وسعت آن، آسمانها و زمین است و براى پرهیزگاران آماده شده است.
همه این تعابیر برای این است که تا مانعی در برابر شما سبز نشده و شما را از انجام کارهای خیر باز نداشته است بشتابید و در این راه سرعت به خرج دهید.
در حدیث نورانی حضرت امام صادق(ع) نیز می فرماید:مَنْ هَمَّ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَیْرِ فَلْیُعَجِّلْهُ فَإِنَّ کُلَّ شَیْءٍ فِیهِ تَأْخِیرٌ فَإِنَّ لِلشَّیْطَانِ فِیهِ نَظْرَةً.( اصول کافی جلد۲ ص ۱۴۳)یعنی،هر کس قصد انجام کار خیری را دارد پس باید در آن بشتابد زیرا هر کار خیری که پس افتد به راستی شیطان را در آن نظری است.
خواسته سوم: مورد قبول واقع شدن حسنات: « وَلاتَحْرِمْنى قَبُولَ حَسَناتِهِ» یعنی خدایا در این روز حسنات و کارهای نیک ما را بپذیر و ما را از پاداش آن محروم مساز. این خواسته نیز بسیار مهم است. گاهی هست که انسان کارهای نیک فراوان انجام می دهد، اما به پاداش آن نمی رسد. زیرا خودش عمل خود را بدست خود نابود می سازد. بدینگونه که هنگام انجام عمل نیک و یا پس از انجام آن آفاتی می فرستد که عملش را نابود می سازد. آفاتی همانند ، ریا،کبر، حسد، خودستایی، عجب، فخرفروشی، طعنه زدن و شماتت نمودن، تحقیرکردن کسی و یا آبروی کسی را بردن و بالاخره، هر کاری که باعث بی ارزش شدن اعمال نیک می گردد. چنین اعمالی آفات کارهای نیک است و همانند آتشی است که کارهای نیک را سوزانده و به خاکستر مبدلشان می سازد. خداوند متعال در این مورد مثال خیلی قشنگ را بیان کرده و می فرماید: یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تُبْطِلُوا صَدَقاتِکُمْ بِالْمَنِّ وَ الْأَذى کَالَّذی یُنْفِقُ مالَهُ رِئاءَ النَّاسِ وَ لا یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ فَمَثَلُهُ کَمَثَلِ صَفْوانٍ عَلَیْهِ تُرابٌ فَأَصابَهُ وابِلٌ فَتَرَکَهُ صَلْداً لا یَقْدِرُونَ عَلى شَیْءٍ مِمَّا کَسَبُوا وَ اللَّهُ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الْکافِرینَ (سوره بقره آیه۲۶۴) اى کسانى که ایمان آوردهاید! بخششهاى خود را با منت و آزار، باطل نسازید! همانند کسى که مال خود را براى نشان دادن به مردم، انفاق مىکند و به خدا و روز رستاخیز، ایمان نمىآورد (کار او) همچون قطعه سنگى است که بر آن، (قشر نازکى از) خاک باشد (و بذرهایى در آن افشانده شود) و رگبار باران به آن برسد، (و همه خاکها و بذرها را بشوید،) و آن را صاف (و خالى از خاک و بذر) رها کند. آنها از کارى که انجام دادهاند، چیزى به دست نمىآورند و خداوند، جمعیت کافران را هدایت نمىکند.
خداوند متعال در آیه دیگری از قرآن کریم می فرماید: قَوْلٌ مَعْرُوفٌ وَمَغْفِرَةٌ خَیْرٌ مِنْ صدَقَةٍ یَتْبَعُها أَذیً( بقره آیه ۲۶۳) سخنی نیکو با پرده پوشی یا عذر خواهی از صدقه ای که آزاری در پی دارد بهتر است.
حضرت امام صادق(ع) می فرماید: الْمَنُّ یَهْدِمُ الصَّنِیعَةَ( اصول کافی جلد۴ص ۲۲) یعنی، منت دادن اعمال خوب را نابود و ارزش آن را از بین می برد.
پس حفظ ارزش عمل و قبولی آن از خود عمل مهمتر است. خیلی از افراد به خاطر همین کوتاهیها ارزش عمل خود را نابود می سازند.
از خداوند متعال بخواهیم توفیق انجام اعمال صالح و کارهای نیک را همراه با حفظ ارزش و قبولی آن به ما عنایت کند. انشاالله و تعالی
التماس دعا
کامنت بسته شده است.