استاد محمد محقق یکی از رهبران هزاره ونماینده ی پارلمان، که خود عضور شورای صلح کرزی باطالبان نیز می باشد ،در مورد تحولات اخیر و آزادی زندانیان قندهار و حملات روز افزون طالبان برشهرهای مهم کشور و درعین حال پافشاری کرزی بر سازش با آنان واکنش تندی نشان داده که به دقت قابل تأمل است بر آشفتگی استاد محقق را رسانه ها اینگونه انعکاس داده اند که ایشان در مورد مصالحه با طالبان گفته است: شورای عالی و کمیسیون تحکیم صلح صدها زندانی تروریست را که در زندانها بودهاند، رها کرده و زمینه از همپاشی نظام افغانستان را مساعد ساخته است.
شورای عالی صلح در بخشی از تلاش های صلح در کشور شماری از زندانیان در بازداشتگاه های گوناگون را رها کرده است که نگرانی های امنیتی را به دنبال داشته است.
حاجی محمد محقق ازاین کار شورای عالی صلح و کمیسیون تحکیم صلح سخت انتقاد می کند و می گوید که رها ساختن این هراس افگنان از زندان در برهم زدن اوضاع امنیتی کشور بسیار اثرگذار است.
آقای محقق که روز دوشنبه در نشست عمومی مجلس نمایندگان در واکنش به فرار زندانیان طالبان از زندان قندهار و برهمخوردن امنیت در این ولایت سخن میگفت همچنین گفت به دلیل ایجاد نهادهای موازی و غیرقانونی از سوی حکومت نهادهای امنیتی افغانستان در فعالیتهایشان هماهنگ نیستند.
وی اظهار داشت نیروهای امنیتی افغان، طالبان و تروریست ها را دستگیر میکند اما کمیسیون تحکیم صلح و شورای عالی صلح برخلاف قانون آنها را رها میسازند.
محقق افزود نظام ازهم پاشیده، نظام امنیتی در حال فروریختن است، نظام سیاسی در حال فروریختن است، کشورما در حال بحران است، باید رییس جمهور یک تصمیم عاجل بگیرد. این رقم ارگانهای موازی و غیر قانونی را بند کند. کسی که تروریست است به سزای عمل خود برسد، یا سالها در زندان بماند.
وی نظام امنیتی افغانستان را ازهم پاشیده خواند و تاکید کرد که کمیسیونهای پارلمان نیز درحل مسایل یادشده ناتوان هستند.
ایشان به نقل از وزیر عدلیه میگوید که فرار زندانیان قندهار تنها از طریق حفر تونل نبوده بلکه دروازه زندان برای فراردادن طالبان باز شده بود.
این عضو شورای عالی صلح باردیگر بر لغو شورای عالی صلح و کمیسیون تحکیم صلح از سوی رییس جمهور تاکید کرد.
در همین حال، سخنگوی کمیسیون مستقل تحکیم صلح گفته های آقای محقق را دربارۀ این کمیسیون نظر شخصی وی می داند و می گوید که تاکنون هیچ سندی وجود ندارد که پیوستن دوبارۀ زندانیانی را که ازسوی کمیسیون تحکیم صلح رها شده اند با هراس افگنان نشان دهد.
سید شریف یوسفی شریفی سخنگوی کمیسیون تحکیم صلح گفت کمیسیون ملی تحکیم صلح افغانستان که شش سال پیش تأسیس شده است تا حال بیش از ۸۷۰۰ نفر را در برنامه شامل ساخته ایم و از این میان تاکنون سندی وجود ندارد که ثابت سازد این رها شدگان به طالبان بازگشت کرده اند.
این درحالی است که در حادثه حمله بر دفتر یوناما در مزار شریف ؛ تحقیقات نشان داد که شماری از مخالفینی که در خانه های امن به سر می برند در این رویدادهای خونین دست داشتند
و حال هم حملات اخیر و پی هم در قندهار! مقامات امنیتی کشور گفته اند طالبانی که چندی پیش از زندان قندهار فرار کرده بودند در این ناامنی ها دست داشتند! با این اوضاع چگونه می توان به روند صلح در کشور امیدوار بود؟!