سفر به استرالیا یا گام به سوی سرآب

همه ساله، هزارها افغان بخصوص جوانان بمنظور رسیدن به آسترالیا زندگی شان را به خطر مواجه می سازند. تعداد کثیری از جوانان افغان می گویند که بی کاری، فقدان فرصت ها برای تحصیل،  عدم توانائی مبنی بر اشتراک در مسائل سیاسی و اجتماعی تاثیرگذار برجوانان و آینده نامعلوم در افغانستان دلایل هستند که موجب آن میگردد تا آنها دیار آبائی شان  ترک بگویند. از سوی دیگر مشکلات ناشی از ناامنی در بعضی از قسمت های افغانستان نیز دلایل دال براین امر تلقی می گردند. این جوانان بدین باورند که با مهاجرت به خارج از کشور میتوانند از شر مشکلات موجود در افغانستان رهائی یابند لیکن واقعیت امر این است که با ترک کردن کشور شان، آنها خود را با مشکلات و چالش های جدیدی مواجه می سازند.
در گام نخست، ترک کردن افغانستان یک کار بسیار دشوار بوده و درضمن مهاجرت به یک کشور خارجی نیازمند آن است پول هنگفتی مصرف گردد یعنی تنها کسانیکه توانائی تامین مصارف پولی آنرا دارند، میتوانند عزم سفر به کشورهای خارجی نمایند. علاوتآ، افغانان به آسانی نمی توانند که بصورت قانونی به کشورهای خارجی سفر نمایند، روی این ملحوظ تعداد کثیری آنها بصورت غیر قانونی با استفاده از قاچاقچیان به کشورهای خارجی می روند. برای رسیدن به آسترالیا، در گام نخست هر فرد باید از 10 الی 15 هزار دالر امریکائی پرداخت نمایند تا آنها را به مالیزیا یا اندونیزیا برسانند. سپس مهاجرین مذکور از این دو کشور آسیائی باید با قاچاقچیان جدیدی وارد معامله شوند آن هم باید ازطریق تلفن با قاچاقبران درتماس شوند که خود یک قیمار میباشد، چراکه قوچاقبران  سفر از مالیزیا یا اندونیزیا به آسترالیا از 5 الی 8 هزار دالر امریکائی هزینه دارد.
مسیر مهاجرت به آسترالیا مملو از خطرات بوده و تمامی افراد که عزم سفر به استرالیا را دارد  به آنجا نخواهند رسید. کشورهای خارجی قاچاقچیان انسان را مجرمین غیر قانونی تلقی میکنند که از ناچاری مهاجرین سود می برند.  قاچاقچیان انسان افراد تجارت پیشه اند و بسیار اوقات در فکر زندگی مهاجرین که به آنان پول پرداخت میکنند، نیستند. قاچاقبران انسان واقعیت های تلخ  مهاجرت به استرالیا را از مهاجرین پناهان می کند و در مورد موفقیت یا عدم موفقیت سفر دریایی به مهاجرین واقعیت ها را نمی گویند.
معلومات بدست امده از افراد برگشت خورده مسیر استرالیا حاکی این واقعیت است که   سفر به سمت آسترالیا ذریعه قایق  طولانی وبس خطرناک گردیده اند، لیکن آنعده از پناهجویان که قصد سفر به آسترالیا را در طی چند ماه آینده دارند، باید بدانند که سفر مذکور در حال حاضر خطرناکتر گردیده است زیرا فصل موسوم به مونسون(طوفان بزرگ فصلی) در آسترالیا و اندونیزیا به شدت تمام منطقه را فرا گرفته است.
مونسون عبارت از طوفان بزرگی توام با باد های تند و باران های شدید می باشد. فصل مونسون در ماه نوامبر در اندونیزیا شروع گردیده و به سمت جنوب آن یعنی آسترالیا حرکت می نماید. این فصل در آسترالیا برای سه ماه از ماه دسامبر الی ماه مارچ به شدت ادامه دارد. در جریان فصل مونسون در شمال آسترالیا باران های شدید و سنگینی می بارد. باران ها و طوفان های مذکور دریاههای واقع در شمال استرالیا را برای قایق های ماهیگیری چوبی که پناهجویان در آن سفر می کنند، غیر مصون می سازد.
مونسون ها بسیار کشنده و خطرناک می باشند.
طوفان منسون تلفات جانی زیاد را برای پناهجویان در قبال داشته اند،  به تاریخ 15 دسامبر 2010 میلادی در اثر تصادم یک قایق بر صخره ها  در ساحل استرالیا حدودا 50 پناهجو جان های شانرا از دست دادند که 13 تن شان اتباع افغانستان بودند.
این قایق بسیار کوچک بوده که 15 میتر طول داشت و از چوب ساخته شده بود. ماهیگران اندونیزیائی اکثرآ از این نوع قایق استفاده می نمایند. قایق حدودا 58 مرد و 34 زن را انتقال می داد. پناهجویان سن های مختلف داشتند که از  اطفال  دو ماه  الی  مردان 50   را شامل می گردید.
قبل از آغاز سفر، قاچاقچیان  به پناهجویان مذکور طبق معمول دروغ گفتند و برای آنها گفتند که قایق مذکور بسیار راحت بخش ، مصون بوده و نیز دارای ابزار نجات می باشد.
آب و هوا در طی سفر سه روزه نا مساعد بود و زمانیکه قایق دچار مشکل گردید تنها 20 الی 30 لباس نجات وجود داشت حالانکه در قایق حدودا 92 تن بودند.
زمانیکه قایق مذکوربه صخره تصادم نمود، تنها 42 تن نجات یافت و 30 تن دیگر در بحر جانهای شان را از دست داده اند. ودر اثر این حادثه 20 تن دیگر صبح آن روز نجات یافتند.
با آغاز فصل مونسون به روز چهارشنبه بتاریخ اول نوامبر سال2010 میلادی یک قایق در سواحل اندونیزیا غرق گردید که در اثر آن حدودا 20 تن پناهجو جان های شانرا از دست دادند. قایق چوبی کوچک با تجهیزات لازم و ضروری ایمنی مجهز نبوده و حدودا 70 پناهجوی افغان، پاکستانی و ایرانی را حمل می نمود.
 
پس از این واقعه ماهیگیران محل، اجساد چهار زن و سه طفل را پیدا نمودند لیکن اجساد سایر سرنشینان قایق مذکور تا هنوز نا پدید می باشند. پولیس اندونیزیا میگوید ” اجساد بدست امده  شناسائی گردیده اند و آنان  اتباع  کشور های افغانستان و پاکستان می باشند و بیشترین نجات یافته گان  اتباع کشور ایران می باشند. ما فکر می کنیم که 59 ایرانی، سه افغانی و شش پاکستانی مجموع سرنشینان قایق مذکور را تشکیل می دادند. اما اسناد بدست امده  این آمار را نشان نمی دهد و با آن هم نمیتوانیم دقیقا بگویم که به چه تعداد افراد نا پدید هستند وآمار موجود بصورت تخمینی ارایه شده است.”
و همچنان در ماه دسامبر سال 2011 میلادی یک قایق که در حدود بیشتر از 250 تن سر نشین که مشمول اتباع افغانستان، ایران و عراق بود با طوفان مونسونی برخورد نموده تلفات جانی برداشت. مطابق گزارش های واصله از محل وقوع  این حادثه حدود 46 تن به اسر سعی وتلاش تیم های نجات، زنده نجات داده شد و باقی شان جان باختند که درجمله جان باختگان خدود 7 نفر ازیک فامیل ازولسوالی جاغوری نیز میباشد که همه جان های شان را ازدست داده اند.
پولیس اندونیزیا  دلایل غرق شدن این قایق را اضافه بار کردن پناهجویان ، شرایط بد جوی و طوفان مونسونی توام با بارش قوی و امواج بلند الی 5 متر ارتفاع بیان داشتند.
عصمت الدین یک تن از نجات یافته گان به آژانس خبر رسانی اندونیزیا بنام انترا گفت که قایق پس از داخل شدن به آب  آغاز به تکان خوردن نمود و یک نوع هراس و بیم را میان مسافرین به وجود اوردند.
یک مهاجر 24 ساله افغان گفت – به دلیل اینکه قایق پر از مسافر بود، برای آنها هیچ راهی نجات باقی نمانده بود.
“وی اظهار کرد که اضافه بار بودن قایق، قایق را بیشتر بی ثبات ساخته و در نهایت سبب شد تا قایق غرق شود.” عصمت الدین گفت-  من و سایر افرادیکه جان به سلامت بردیم، روی پارچه های شکسته قایق پناه بردیم تا زمانیکه ماهی گیران محلی برای نجات ما امدند و مارا نجات دادند.
نجات یافته گان گفتند که سر نشینان این قایق اتباع افغانستان، ایران و عراق بودند و برای انتقال به استرالیا 2500 دالر امریکائی الی 5000 دالر امریکائی برای قاچاقچیان انسان پرداخته بودند تا سوار قایق شده و یک زندگی جدید را در آسترالیا جستجو کنند.
آسترالیا به پناهجویان و مهاجرن که میخواهند از طریق قایق به آسترالیا بروند  اخطار داده است که اقدام به مهاجرت خطرناک دریایی نکند و  در صورت عدم قبولی به به زور به کشور های شان بر گردانیده می شوند .
چندین سال می شود که حوادث درد ناکی در اب های استرالیا به وقوع می پیوندد تعداد ازقایق ها به صخره تصادم نموده سرنشینان شان را در کام مرگ فرومیبرند، شماری هم با طوفان مونسونی برخورد نموده جانهای سرنشینان را به کام مرگ می سپارد و تعداد دیگری از قایق ها در مسیر آسترالیا نا پدید می شده . وضعیت نامساعد آب و هوا در جریان فصل مونسون سفر دریائی را از هر زمان دیگر خطرناکتر می سازد. پناهجویان که قصد رفتن به استرالیا را دارند باید برای زمان مساعد منتظر بمانند تا پرداخت هزار ها دالر به قاچاقچیان انسان هدر نرفته و در جریان  فصل مونسون و مواجه شدن با خطر مرگ در مسیر راه دست و گریبان نگردد.

نوشته شده توسط احمد نوید – طنین

دیدگاه برای “سفر به استرالیا یا گام به سوی سرآب
  1. جمعه 5 اسفند1390 ساعت: 7:29
    این گزارش تان کاملا طولانی بود و اینطور بنظر میرسد که خدای نخواسته خودتان میخواهید اعلان کنید که هرکسی میخواهد اونطرف آبهای اقیانوس آرام میرود به شما مراجعه کنند!!!
    اگر میشه گزارش تان را کمتر و خلاصه تر بنویسید که دوستان حوصله خواندن شان را داشته باشند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*