نوروز سرگاه بهارپیشواز بهار
افغانستان امروز در تاریخ کهن به نام «هنیره»، «اییران وییجه» و «خراسان» یاد میشده است. این کشور
در دو سدهی اخیر به نام افغانستان مشهور شده است. افغانستان وارث فرهنگ اصیل و تاریخ پر افتخار ایران کهن و خراسان است و بدون آن کالبد بدون روح خواهد بود. مردم شریف افغانستان علی رغم ارادههای سیاسی فرامرزی و استعماری، فرهنگ اصیل خود را حفظ کرده و در بسیاری از موارد خردمندانه آن را با مظاهر جدید دینی خود هماهنگ ساختهاند. قدیمی ترین فرهنگهای مردمی و ملی این سرزمین در قالب فرهنگ ملی و خرده فرهنگهای محلی محفوظ مانده است. افغانستان زادگاه ادیان تاریخی «مهر پرستی»، «میترایی»، «ودایی»، «زردشتی» و… بوده است که بسیاری از مظاهر فرهنگی ادیان گذشتهی مهرپرستی، ودایی، زردشتی، بودایی و… در فرهنگ رفتاری این مردم موجود است.
افغانستان زادگاه کهن ترین میراث مکتوب بشری است. «ریگ بید» یا ریگ ودا، در سرچشمهی رود سَرَسوَتی (به تعبیر ریگ بید) یا رود هَرَخوَتی (به تعبیر اوستا) یعنی در منطقهی «بهسود» افغانستان کنونی سروده شده است. این کتاب مهم ترین منبع زبان شناختی مردم شریف افغانستان است که بسیاری از مظاهر فرهنگی این آیین در میان مردم بومی و محلی یعنی «هزارههای» افغانستان موجود است. کتاب دینی زردشت، «اوستا» نیز در کنارهی «رود دایتی» که از «بند امیر بامیان» سرچشمه میگیرد سروده شده است. مردم بومی و محلی زادگاه این دو میراث فاخر زبان دری بیشترین ویژگیهای زبانی این دو کتاب را حفظ کردهاند. اصیل ترین لهجهی زبان پارسی در گفتار مردم محلی و زادگاه این دو کتاب موجود است. دانشمند ارجمند استاد نجیب مایل هروی به نکته در کیهان فرهنگی پرداخته است.
پس از استقبال مشتاقانهی مردم خراسان از فرهنگ متعالی اسلام، بسیاری از مظاهر تمدنی و فرهنگی این مرز و بوم رنگ دینی به خود گرفت و همان مظاهر فرهنگی با آیین جدید سازگار شد. یکی از توانمندیهای شگرف مردم فرهیختهی خراسان، به روز رسانی فرهنگی است. بر پایهی آن که مردم شریف خراسان و حاکمان فرهیختهی آن، در زمان حاکمیت مولا علی (ع) مشتاقانه اسلام را پذیرفتند و مولا حکومت خراسان را به خاندان غوری (شَنسَب و ماهویَ بَراز) تفویض کرد و اقتدار سیاسی این مردم را ارتقا بخشید؛ این مردم عاشقانه محبت مولا (ع) را در دلشان مهمان کردهاند. فرهیختگی مردم خراسان و شایسته سالاری حکومت مولا علی (ع) در هم آمیخت و شالوده فرهنگ این مردم را با عشق علی (ع) سرشت. این مردم به عشق علی، بندهای زیبا و طبیعی بامیان را به نام مولا سکه زدند و «بند امیر»، «بند قنبر» «بند پنیر» و… نام گذاری کردهاند. افسانههای پیشین را به نام مولا برگردانده و قهرمان آن را مولا علی(ع) دانستهاند. عشق علی (ع) در دل مردم خراسان آن روز و افغانستان امروز بسیار گسترده و ژرف است. نوروز نیز با نام مولا (ع) گره خورده است. بر پایهی برخی گزارشهای تاریخی، روز عید غدیر خم، برابر با نوروز بوده است، بنا بر این در روز مراسم ویژهای متناسب با آن برگزار میشود.
مراسم نوروز در افغانستان رنگ و بوی دینی به خود گرفته و تنها یک مراسم ملی نیست. مردم افغانستان از همهی اقوام و ملیتها به نوروز به دیدهی احترام مینگرند و نوروز از مظاهر وحدت ملی به شمار میآید. در نوروز مردم افغانستان آیینهای خاصی برگزار میکنند. در این نوشتار مختصری از آن را مینگاریم، باشد که در معرفی و پایداری این سنت دیرینه و همگامی طبیعت و انسان گامی کوچک برداشته باشیم.
مردم از مدتها پیش، به استقبال نوروز میروند و لباس نو، وسایل نو و… تهیه میکنند و آمدن نوروز را انتظار میکشند.
نوروز، یادگار کهن فرمان روایان و مردم ایران باستان و خراسان است که شاهان پیشدادی بامیان و کیانیان بلخ پایهگذار آن بوده است. نام نوروز با نام «یمه» یا «جمه» و یا «جمشید» گره خورده است. عمر خیام در «نوروز نامه» شاهان پیشدادی و کیانی بلخ چون کیومرث و هوشنگ و جمشید و فریدون و گشتاسب را به ترتیب از نخستین بانیان و برگزار کنندگان جشن نوروز و جشن مهرگان و جشن سده نام برده است.[1]
ابو عثمان جاحظ/225ق/ به نقل از کسروی[2] جمشید (ملقب به کیومرث) را نخستین بانی نوروز دانسته و نوشته است: «نخستین بانی نوروز «کیا خسرو بن ابرویز جهان» ابن ارفخشد ابن سام ابن نوح است. روزی که او پادشاه جهان شد و ممالک «ایرانشهر» یعنی سرزمین بابل را آباد نمود، آن روز را جشن گرفت و پس از او افریدون وقتی که بر ضحاک غلبه کرده و او را در سرزمین غربی([3]) اسیر کرده و به کوه دنباوند زندانی نمود، آن روز را مهرگان نامید. پس نوروز از جمشید است و مهرگان از افریدون است و تاریخ نوروز دو هزار و پنجصد سال از مهرگان پیشتر است. «جَمه» (جمشید) روزهای ماه فروردین را شش بخش نمود. پنج روز نخست را برای بزرگان و نجبای مملکت نوروز قرار داد و از ششم تا دهم، نوروزِ شخص پادشاه بود تا با مردم دیدار کرده و به آنان بخشش کند. از یازدهم تا پانزدهم برای خدمتکاران شاه و از شانزدهم
ت
چهارشنبه 2 فروردین1391 ساعت: 10:15
هر روز با جدیدترین مطالب فناوری اطلاعات به روز باشید.
باگ در ویندوز 8
دانلود آیکن
بهبود سرعت انتقال داده ها در ویندوز ۷ و ویندوز سرور ۲۰۰۸
آموزش ساخت پارتیشن در ویندوز ۷
دانلود تم ویندوز ۷
نرم افزار Face Swap برای ویندوز فون
شناسایی نشدن سخت افزارها در ویندوز
غیرفعال کردن Ribbon در ویندوز ۸
ترفندهای ویندوز ۸
آموزش ویندوز ۷
آموزش شبکه و ساختار آن
امنیت اینترنت
دانلود رایگان
http://www.hinetwork.ir
اگر مایل به تبادل لینک هستید ما را با عنوان "Hi! Network" لینک کنید.
چهارشنبه 2 فروردین1391 ساعت: 10:20
سلام دوست عزيز . سال نو مبارک . خوشحالم که به صورت اتفاقي به وبلاگ شما رسيدم و اميدوارم منو قابل بدوني و تقاضامو واسه تبادل لينک بپذيري .
وبسايت ما رتبه 3 گوگل است و تاثير به سزايي در رتبه شما خواهد داشت
اگر اين افتخار رو دادي منو با مشخصات زير لينک کن :
عنوان : خريد عطر و ادکلن
لينک : http://shop.xzn.ir/subcat.php?zid=2&id=28
از کد زیر هم میتونین استفاده کنين (براي راحتي کار )
<a href="http://shop.xzn.ir/subcat.php?zid=2&id=28"خرید عطر و ادکلن">خرید عطر و ادکلن</a>
و بعد از اينکه لينک کردي يا از طريق ايميل بهم خبر بده تا لينکت کنم يا اينکه به صورت اتوماتيک لينکتو تو سايت زير قرار بده
http:/link.shop.xzn.ir
در هر صورت منتظر شما هستم دوست عزيز
ID man : navidmardaniyan
پنجشنبه 3 فروردین1391 ساعت: 9:46
اول از همه سال جدید 1391 خ. را برای همه دوستان در سراسر افغانستان عزیز تبریک عرض مکنم. امید وارم که سال سر شار از خوشی و صمیمت و سر بلندی داشته باشید. بعد تشکر از برادر عزیز که رسم و رسوم عید نوروز را ریشه یابی کرده و در خدمت دوستان در دنیای مجازی انترنت قرار داده است.
به نظر من بعض از موارد که ذکر شده است، در افغانستان (مناطق مرکزی) رواج ندارد و فکر کنم در ایران می باشد از جمله مراسم «چهار شنبه سوری» که در افغانستان و مخصوصاٌ در مناطق هزاره جات اخصاً در جاغوری و مالستان برگزار میشود با تفاوت زمان و رسومی می باشد که در مقاله شما بیان شده است.
لطفاً اگر توجه بیشتر شود عالی تر خواهد بود.
پنجشنبه 3 فروردین1391 ساعت: 14:8
سلام خدمت علی آقا!
تشکر از لطف تان! چهار شنبه سوری در هزاره جات به گونه خاصی برگزار میشود که انجینیر علیداد لعلی و حمزه واعظی از آن روایت کردهاند. چهارشبنه سوری به گونه مذهبی امروزی تغییر شکل داده که همان نذر بیبی باشد که به دو نام نذر بیبی و چهارشنبه سوری یاد میشود.
اصل این مراسم در ائیرینم وئیجه یعنی حوزه رود هیرمند اجرا میشده است که تطبیق کامل با هزارهجات کنونی دارد. من در کتاب هویت هزارهها در بخش آداب و رسوم هزارهها که با آداب و رسوم ایران باستان مقایسه شده مفصل و مستند پرداختهام! شاد باشی و هر روزتان نوروز باشد!
جمعه 4 فروردین1391 ساعت: 8:9
سلام خدمت جناب آقاي محمدي وكليه مديران جاغوري يك!سال نو را خدمت همه تان ومردم افغانستان وبه خصوص مردم شر يف هزاره وجاغوري تبريك عرض مي كنم.درمراسم برافراشتن جنده مولاعلي امسال درمزار شريف،جنده بسيار به آساني بلند شد.اين موضوع را به فال نيك مي گيريم وسال خوبي براي مردم افغانستان،همرا با صلح ،امنيت،آشتي وسلامتي آرزو مي كنم.اگر مراسمها وآيينهاي را كه در افغانستانم هست ودر اين مقاله آمده با مراسمهاي كه در كشورميزبان هست مقايسه كنيم مي بينيم كه افغانستان فرهنگ غني وقابل ملاحضه اي دارد.
شنبه 5 فروردین1391 ساعت: 23:28
سلام و درود دوستان خوب جاغوری یک
اگر فهرست کامل قبول شدگان کانکور امسال از جاغوری را در سایت بگذارید خیلی عالی خواهد بود تا همه هزاره ها و جاغوری های عزیز در سراسر جهان آگاهی یابند.
فهرست نتایج کانکور اشتراک کنندگان مکاتب غرب کابل با جزئیات در سایت جمهوری سکوت نشر شده است و واقعا افتخار آمیز است.
با تشکر