با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما مومنین عزیز وگرامی، و آرزوی توفیق بیشتر برای درک فضیلت لحظات نورانی بهار قرآن و ماه بخشش الهی و بهره گرفتن از آن. دعای روز نهم ماه مبارگ رمضان همراه با شرحی کوتاه خدمت شما تقدیم می گردد.
متن دعای روز نهم: «اَللّهُمَّ اجْعَلْ لی فیهِ نَصیباً مِنْ رَحْمَتِکَ الْواسِعَةِ وَاهْدِنی فیهِ لِبَراهینِکَ السّاطِعَةِ وَخُذْ بِناصِیتی اِلی مَرْضاتِکَ الْجامِعَةِ بِمَحَبَّتِکَ یا اَمَلَ الْمُشْتاقینَ». خدایا در این روز برایم بهره اى از رحمت واسعه ات قرار بده، و در این روز مرا با براهین روشنت راهنمائیم كن و در این روز، عنانم را بگیر و به سوى رضایت همه جانبه ات سوقم بده ، بدوستى خود اى آرزوى مشتاقان.
در دعای فوق سه تقاضاهای مهم مطرح شده است. هر یک از این تقاضا بسیار بلند مرتبه است. در خواست برای در کنف رحمت الهی قرار گرفتن و هدایت یافتن با استدلال و براهین روشن و دستگیری خداوند از بنده اش و یاری رساندن به او ، برای کسب رضایت خودش.
خواسته اول:در خواست رحمت واسعه الهی: اَللّهُمَّ اجْعَلْ لی فیهِ نَصیباً مِنْ رَحْمَتِکَ الْواسِعَةِ. یعنی خدایا در این روز، رحمت فراگیرت را شامل حال من نما. چه قدر زیبا است که آدم در کنف رحمت الهی باشد. دیگر هیچ چیز بر او تاثیری نخواهد کرد، زیرا تحت حمایت و رحمت الهی قرار گرفته است. در دعای کمیل خدا را با همین صفتش قسم می دهیم می گوییم«اللّهم انّی اسئلک برحمتک التی وسعت کل شیء» یعنی بارخدایا تو را به رحمت واسعه و فراگیرت که هرچیزی را در برگرفته است می خوانم. در دعای سحری ماه رمضان هم به این صفت الهی اشاره شده است: اللهم انی اسئلک من رحمتک بأوسعها و کلُّ رحمتک واسعه ، اللّهم انّی أسئلک برحمتک کلِّها . خدایا! از تو در خواست می کنم به وسیع ترین مراتب رحمتت، در حالی که همه مراتب رحمت تو واسعه و وسیع است؛خدایا! از تو درخواست می کنم به حق تمام مراتب رحمتت. خداوند متعال دو نوع رحمت دارد: رحمت و رحمت خاص: 1– رحمت عام، که مخصوص دنیا هست و بدون درخواست، خداوند آن رحمت را شامل حال همه می گرداند و یا حتی با درخواست از خداوند اگر مومن بود، اجابت می کند و او را به آن نعمت درخواستی برخوردار می کند. به این رحمت ، رحمت رحمانیه نیز گفته می شود.2 – رحمت خاص، که مخصوص بندگان مخلص و مطیع و صالح و فرمانبردار خداوند منان است. و آنها را در دنیا و آخرت نصیب می گرداند . به این نوع رحمت ، رحمت رحیمیه گفته می شود.
صفت رحمت واسعه الهی به اندازه ی مهم است که عرفا می گویند، سبب خلقت حقیقت محمدیه همین صفت الهی است. بهرحال وقتی دعا می کنیم، و خدا را به صفت رحمتش قسم می دهیم یا می گوییم که ما را در کنف رحمت خود نگهدارد، باید بدانیم که خدا را به بالاترین اوصافش خوانده ایم و درخواست ما بالاترین در خواست است.
خواسته دوم: هدایت یافتن با براهین روشن : وَاهْدِنی فیهِ لِبَراهینِکَ السّاطِعَةِ. یعنی ، خدایا مرا در این روز با براهین روشنت هدایت نما. این درخواست هم بسیار گرانبها و والا است. هدایت بزرگترین نعمتی است که هر روز 5 مرتبه در نماز از خدا می خواهیم. می گویم: ایاک نعبد و ایاک نستعین. اهدناالصراط المستقیم. یعنی خدایا فقط تو را می پرستم و فقط از تو یاری می طلبم. مرا به راه راست هدایت نما. اما در این دعا بالاتر از آن خواسته شده است. یعنی خدایا مرا با براهین روشن خودت هدایت نما. ادله و براهین روشن به گفته بزرگان دینی چیزی جز آیات قرآن و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) نیست. هردوی اینها باهم براهین ساطعه هستند. زیرا پیامبرگرامی اسلام(ص) فرمود : انی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و عترتی و اهل بیتی، لن یتفرقا حتی یردا علی الحوض ما ان تمسکتم بهما لن تضلوا ابدا. یعنی من در بین شما دو چیز گرانبها به امانت میگذارم: کتاب خدا و اهل بیتم، و آن دو هرگز از هم جدا نمیشوند تا اینکه در حوض کوثر بر من وارد شوند، مادامی که به آن دو تمسک جویید هرگز تا ابد گمراه نشوید. بنابراین هدایت یافتن با براهین ساطعه و روشن همین مصداق است. خیلی از فرقه های اسلامی هستند که خود را هدایت یافته می دانند، اما در واقع به راه نا درست روان هستند. زیرا یکی از منابع هدایت راگرفته و دیگری را رها کرده اند. اما خدا را شکر که ما با نعمت ولایت ایمه معصومین هدایت یافته و در پرتو روشنایی این دو میراث گرانبهای رسول الله(ص) راه یافته و راه می پیمایم.
خواسته سوم: راه یافتن به رضایت جامعه الهی: وَخُذْ بِناصِیتی اِلی مَرْضاتِکَ الْجامِعَةِ.یعنی خدایا، دستم را بگیر و من را به سمت مرضی خودت بکشان. این بالاترین خواسته است.آدم را خود را بسپارد به خدای خویش و درخواست دارد که مرا به سمتی که رضایت کامل تو است بکشان. یعنی سختی و مشکلات و مرارتهای راه برایم فرق نمی کند، تنها رضایت کامل تو مرا کافی است. به گفته شاعر :
من از درمان و درد و وصل و هجران پسندم آنچه را جانان پسندد.
اینگونه دعا کردن با ارزش ترین دعا است. زیرا رضایت الهی جامعترین نعمتهای خداوند است. زمانی پروردگار عالمیان از بنده خویش راضی میگردد که بنده او ، از دستورات و اوامرش اطاعت نموده و حق بندگی را به جای آورده باشد. آنگاه است که جمیع وعدههای خداوند متعال که در قرآن کریم به بندگان خاصه اش بشارت داده شده است محقق میگردد که آن هم از رضای الهی نشأت میگیرد.
خداوند متعال دعای فوق را در حق همه ما مستجاب گرداند.
التماس دعا