جاغوری در گذر یک سال اخیر 1392

RAHMANI JAGHORI.jpg1
رویدادها و حوادث پدیده های اند که در اوراق تاریخ ماندگار میماند و تاریخ نیز در هرزمان وشرایط بازگوکننده واقعیتهای میباشد که هر ازآن در زندگی انسانها وجامعه بشری اتفاق افتاده است.
از چندسال به اینسو گزارشهای تحت عنوان ( جاغوری در یک سال ) که شامل مسایل اجتماعی, سیاسی, اقتصادی, امنیتی و فرهنگی میباشد. باتلاش پیگیری رادیو جاغوری وتهیه وترتیب گردیده که هم از طریق پخش نشرات رادیو جاغوری, منعکس شده است.
و حال که سال 1392 را با تمام داشته ها ونداشته هایش پشت سر گزراندیم وگام نخست را در آغازین سال جدید 1393 ماندیم، خوب است نگاه گذرای داشته باشیم به تاریخچه یک سال جاغوری.
ولسوالی جاغوری با داشتن بیش از 300 هزار نفوس یکی از ولسوالی های امن ولایت غزنی میباشد که در نواحی غرب این ولایت واقع شده است.
ولسوالی های مالستان در شمال، قره باغ در شرق، مقر در جنوب، و اجرستان در جنوب غرب از جمله ولسوالی های 18 گانه ولایت غزنی اند که جاغوری را احاطه کرده است.
ولسوالی جاغوری دارای بیش از 90 باب مکتب شامل لیسه، متوسطه و ابتداییه میباشد اکثر تعمیر از مکاتب توسط همکاری مردم منطقه ساخته شده است. کمیت معارف در جاغوری در حال به بالاترین رقم خود رسیده است که به همان پیمانه کیفیت در سطح پایین قرار دارد. نبود امکانات تعلیمی وتربیتی از عمده ترین عامل است که کیفیت معارف جاغوری را در حال گذار قرار داده است.
با این حال آنچه که در سال گذشته 1392، در خانواده معارف اتفاق افتاد :

*  دوهزارو نه صد ( 2900 ) دانش آموز از لیسه های جاغوری فارغ و جلب امتحان کانکور ولایت غزنی شدند که 400 تن آنان افراد متفرقه بودند.

* در سال 1392 تعمیر مکاتب فاطمة الزهرا در علودال، لیسه علیاتو شغله، رییس عبدالله خان در جودری تکمیل و به بهره برداری سپرده شد که تعمیر این مکتبها طی مراسم با شرکت مسئولین حکومتی و معارف رسما افتتاح گردید.
* در ماه قوس سال گذشته آقای فاروق وردک وزیر معارف کشور و آقای سجادی وکیل مردم در پارلمان با جمعی از مقامات امنیتی و ملکی جهت تهداب گذاری تعمیر لیسه نسوان مهاجرین در این منطقه برای در ساعت در جمعی مردم پیوسته و در مورد بهبود بخشیدن وضعیت معارف در جاغوری وعده همکاری داد.
* به تاریخ 25 قوس، سال گذشته سنگ تهداب تعمیر دانشگاه خاتم النبین در منطقه به نام غجور در جاغوری گذاشته شد که طی همین برنامه مراسم با شکوه با شرکت جمعیت کلان مردمی، ولسوالان ولسوالیهای جاغوری، مالستان و ناهور برگزار شده بود که محصلان ممتاز این دانشگاه که یک سال از دوره تحصیلی را به پایان رسانده بودند تقدیرنامه های نیز به آقایان تفویز گردیدند.
* در سال گذشته مکتب متوسطه حیدر به لیسه ارتقا پیدا کرد در همین سال مرکز آموزشی روشنگر نیز در جاغوری به فعالیت آغاز نمود و 45 تن از دانش آموزان لیسه مسلکی زراعت فراغت شان را جشن گرفتند و نیز در سال 1392 صدها تن از دانش آموزان ولسوالی جاغوریدر ارتباط به اعلام سهمیه بندی کانکور که از سوی وزارت تحصیلات عالی کشور، دست به راهپیمایی زدند که برنامه ریزی آن از طرف خانه فرهنگ ولسوالی جاغوری صورت گرفته بود.
* در سال گذشته خانم سیماسمر رییس کمیسیون حقوق بشر افغانستان از معارف جاغوری بازدید به عمل آورد، وی ضمن اینکه معارف جاغوری را در راستای آموزش وپرورش نسبت به سالهای گذشته خوش آیند توصیف نمود؛ اما افزود که عدم کیفیت معارف باعث گردید تا دانش آموزان در مورد مسایل روز وارزشهای حقوق بشری در نبود آگاهی بسر برند وی از تمام آموزگاران ودانش آموزان خواست که در راستای کسب معلومات در رابطه به موضوعات سیاسی و حقوق بشر تلاش بیشتر نمایند.
* در سال 1392، آقای محمدمحقق، رهبر حزب وحدت مردم افغانستان، به هدف بازدید از جاغوری وارد این ولسوالی شد.
وی که نامزد معاون دوم آقای داکتر عبدالله عبدالله،در انتخابات ریاست جمهوری سال 1393، میباشد. در این سفر به جاغوری که پنج روز به طور انجامید به مردم جاغوری وعده سپرد در صورت که آقای داکتر عبدالله در انتخابات ریاست جمهوری برنده شود در بهبود وضعیت معارف جاغوری، و ولایت شدن این ولسوالی تلاش خواهد کرد و از حق مردم جاغوری در تمام راستا دفاع خواهد نمود.
با وجودیکه مردم جاغوری از عدم کارکرد حکومت افغانستان، در ولسوالی جاغوری، نگرانی دارند و میگویند که هیچ پروژه ی دولتی در جاغوری بر اساس اصل عدالت محوری تطبیق نشده؛ است .

* به تاریخ 22 ثور سال گذشته کار احاطه میدان هوایی جاغور با هزینه 4 میلیون افغانی، از سوی وزارت ترانسپورت و هوانوردی رسما افتتاح و به کار آغاز نمود که کار آن بنابه مشکلات که داشت پس از چهار ماه به اتمام رسید و کار اصولی آن که عبارت از خط رینوی، چاهای سفتیک و تعمیر هواشناسی بود تا هنوز به حالت تعلیق باقی مانده است.
* سال گذشته کار جغل اندازی سرک از مرکز جاغوری به سمت بابه توسط شرکت عمران سبزآغاز گردید که بودجه آن از سوی وزارت فواید عامه کشور در نظر گرفته شده بود؛ اما مسئولین شرکت از ذکر بودجه آن خودداری ورزیدند.
این سرک که قرار بود به صورت درجه سوم کار شود با آمدن فصل زمستان این پروژه نیز کارش به تأخیر افتاد و آنکه در سال جدید 1393، مجددا کار روی سرک آغاز خواهد شد یا خیر؟ کدام معلومات در دست نیست؛

*  همچنین در همین زمان کار اعمار پل بوسعید نیز آغاز گردید که این پروژه پس از چهار ماه تلاش کارش را به پایان رسانید و این پول توسط آقای ظفر شریف رسما افتتاح گردید که هم اکنون مورد استفاده قرار دارد.

ا ما حوادث  :
با توجه به اینکه امنیت در جاغوری حاکم است؛ اما آمار قتل و خودکشی طی یک سال گذشته نسبت دوران قبلی خیلی بیشتر بوده، در سال 1392 در منطقه چهل باغتوی پشی دو قتل با فیر گلوله و ضرب داس صورت گرفت.
و یک تاجر افغان که باشنده مقر ولایت غزنی بودند توسط چند تن از جوانان جاغوری نیز به ضرب گلوله کشته شد و پس از گذشت پنج روز از این حادثه پدر یکی از قاتلین در منطقه پیدگه ولسوالی جاغوری خودشت را به دار آویخت.
پیش از این حادثه یک تن از باشندگان ناوه انگوری، به جرم عمل جنسی و قتل یک دختر گرفتار و سپس خودش را در توقیف خانه جاغوری کشت، که این عمل وی جنجالهای زیادی را در پی داشت.
در گیرودار همین مسئله یک دختر نوجوان در منطقه حوتقول انگوری نیز دست به خودکشی زد.
و هم یک دختر پانزده ساله در منطقه توغی مرکز، خودش را به درخت حلق آویز نموده واز بین رفت؛ از سوی دیگر سال گذشته امنیت ملی ولسوالی جاغوری از گرفتاری دو عراده موتر مملو از مواد انفجاری نیز خبر داد.
همچنان در سال گذشته یک تن از باشندگان قمبر ولسوالی جاغوری با ضرب چاقو برادر خودرا از طرف شب در خانه اش به قتل رساند.
ودیگر اینکه در سال گذشته یک دکان طلافروشی در بازار انگوری مورد سرقت قرار گرفت که در پیوند به همین مسئله چوکی دار بازار زندانی و سپس وی گوشهایش را در زندان برید.

حوادث راه های مواصلاتی :
از زمانی که در سال 2001 میلادی نیروهای امریکایی حملات شانرا به هدف از بین بردن شبکه تروریستی در افغانستان شروع کرد ورژیم طالبان را از اریکه قدرت سرنگون ساخت، تا امروز مسیر دشت ولسوالی قره باغ از نظر امنیتی برای مردم جاغوری مایه نگرانی بوده است.
در این مسیر افراد مسلح مخالف دولت مردم جاغوری را مورد تهدید، لت وکوب، دزدی و قتل قرار داده است، در ماه دلو سال گذشته آقای شریف خلیلی یکی از افسران ارتش ملی، در همین مسیر به چنگ طالبان افتاد و کشته شد که جنازه وی پس از دو روز به ولسوالی جاغوری منتقل و در منطقه تبرغنک به خاک سپرده شد.
وبه تاریخ 25 حوت 1392 به اثر فیر طالبان بالای یک عراده موتر مسافر بری، یک زن که باشنده تبرغنک ولسوالی جاغوری بود کشته شد؛ که سالهای گذشته نیز این مسیر شاهد همچون رویدادها بوده است.

و . . .
در سال 1392 خورشیدی، جمعی از فرهنگیان و موسفیدان جاغوری در رأس آن آقای ظفر شریف ولسوال جاغوری به تاریخ 16 حمل در مراسم افتتاح جشنواره غزنی به حیث مرکز تمدن جهان اسلام شرکت نمودند که در این مراسم مردم ولسوالی جاغوری با نمایش آثار تاریخی مورد قدردانی والی غزنی قرار گرفتند و همچنین در جشنواره پایانی غزنی که به عنوان مرکز ثقافت اسلامی از سوی سازمان آیسسکو در سال 2013 میلادی، نام گزاری شده بود برخی از فرهنگیان ولسوالی جاغوری با ایجاد دومین نمایشگاه اثر هنری مردم جاغوری وبا حضور آقای ظفرشریف ولسوال جاغوری شرکت کرده بودند.
به تاریخ 13 حوت سال 1392 کمپاین انتخاباتی ریاست جمهوری در سراسر افغانستان آغاز گردید و به تاریخ 12 دلو کمپاین تبلیغاتی شوراهای ولایتی شروع شد که از این میان دفاتر کمپاین انتخاباتی 3 تن از نامزدان ریاست جمهوری داکتر عبدالله، زلمی رسول، و اشرف غنی احمدزی در جاغوری افتتاح گردید و هم اکنون جریان دارد.
همچنان قابل یادآوری میباشد که به تعداد 20 تن از ولسوالی جاغوری به خاطر احراز کرسی شورای ولایتی به رقابت پرداختند و نامزدی شانرا در این شورا اعلام کردند.

بخش صوت این گزارش سالان در جاغوری توسط آقای احمدی تهیه و از رادیو جاغوری 90 اف ام. نیز منتشر شده است.

Mohammad Ali Rahmani

3-1-1393


5 دیدگاه برای “جاغوری در گذر یک سال اخیر 1392
  1. برادر عزیز در سال 2007 در ویکی پیدیا نفوس جاغوری 350000 ثبت شده بود اما شما بعد از 7 سال امار که دادی خیلی کم است .. دنیا و عالم را مردم جاغوری گرفته شما باور داشته باشید هم اکنون جاغوری دارای چهار صد هزار نفوس است .. دیگران که ده هزار جمعیت ولسوالی شان است بالای صد هزار ثبتش میکند اما در مورد مردم جاغوری انچه که حقیقت است باید بنویسیم ..

  2. دوست گزانقدر از اینکه دیدگاه تانرا در مورد درج نمودید سپاس!
    خدمت با سعادت عرض شود که حتی در سطح کشور افغانستان نفوس به صورت تخمینی اعلان میشود, چی برسد تنها در ولسوالی جاغوری.
    از مشکلات که در جاعوری موجود است در متن حتما مطالعه فرمودید؛ با این همه چالشهای موجود چگونه میتوان که آمارگیری دقیق داشت؟
    به هر صورت من هم به صورت دقیق که درج ننموده و نفوس جاغوری را ( بیش از 300000 ) نوشته ام.
    آرزوی موفقیت تانرا خواهانم.

  3. جناب رحمانی تشکر از زحمات و معلومات ارزشمند و مفید تان. سال نو شما تبریک و موفقیت های تان مزید!
    یک نکته را قابل عرض میدانم و آن اینکه اسامی مناطق و قریه جات را، کوشش کنید همان اصالت عمومی و اجتماعی شانرا حفظ کنید.
    علودال، علیاتو و بوسعید؛ تعرب است که متاسفانه بیشتر علمای اعلام در آن دخیل اند.
    من که سالهای سال این مناطق را در تلفظ عامیانه، “الودال، اولیاتو، بوسید” شنیده و میشنوم. و دلیل خاصی به تعرب آن ها نمیبینم.
    درین مورد بهتر است از کارشناسان محترم تاریخ و زبان، جناب محمدی شاری، حفیظ الله شریعتی و کیانی مشوره گرفته شود.
    عربی کردن اسامی قریه ها، هیچ لزومی ندارد و فرهنگ ستیزی و خودگریزی است!

  4. با عرض تبریک سال نو خدمت جناب رحمانی و عزیزان خواننده. امید است سال خوب و خوشی داشته باشید.
    اولا. از جناب اقای رحمانی تشکر کنم که اخبار جاغوری را بسیار زیبا پوشش می دهید. موفقیت شما را در این امر از خدای منان خواستارم.
    نکته : جناب نصیر صاحب گفته است در جواب باید گفت:
    1. خیلی دیر به فکر عرب ستیزی و لغات عربی افتادی در حالی که اگر الفاظ روز مره خود را بررسی کنیم؛ تقریبا نصف الفاظ ما عربی است. بررسی این نکته وقت زیاد لازم دارد که به محققان و اهلش واگذار می کنم.
    2. اعتقادات ما به زبان عربی است؛ مثل نماز, روزه, زکات, خمس و قرآن – پیامبر (ص) و ائمه معصوم (ص) ما نیز عرب می باشد. بنا بر این نباید تحت تأثیر دیگران قرار بگیریم و اعتقادات خود را زیر سوال ببریم.
    3. علما! بندگان خدا که گناه ندارد آنان رشته شان تفهیم لغات و اصطلاحات عرب است و آنان باید عربی را بدانند تا قرآن را برای دیگران معنا و دین را برای مردم معرفی کنند.
    4. این نکته لازم است گفته شود و آن این است که ما یک زبان گفتاری و یک زبان نوشتاری داریم و هر کدام جای خود را دارد اگر به قول شما هر دو را یکجا کنیم یک زبان فارسی از صد تا هم تجاوز می کند؛ چون هر منطقه و هر محله برای خودش لهجه ای دارد تنها در یک جاغوری بیش از صد زبان وجود دارد(اگر حرف شما را قبول کنیم) و روز به روز ساییدگی های زبانی به وجود می آید و لهجه ها زیاد و زیادتر می شود. بنا بر این ما یک زبان فارسی بیشتر نداریم و بقیه لهجه هایی است که تمایز محلی را به وجود می آورد.
    غمخوار

  5. بازگشت راهکارهای ارتقای کیفی معارف در ولسوالی مالستان | قهوه داغ!

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*